Tagliatelle z sosem pomarańczowym

2 (3 ocen)

Sos na bazie serka mascarpone i pomarańczy z nutką ostrej bazylii idealnie pasuje do makaronu i tworzy lekkie danie np na kolację.

Składniki:

  • 1) 250 g makaronu tagliatelle
    2) 2 pomarańcze
    3) 200 g serka mascarpone
    4) dwie garście listków bazylii
    5) sól
    6) biały pieprz
    7) 3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Tagliatelle z sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok.
  • 3. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i lekko podgrzewamy. Następnie wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy
  • 4. Do soku pomarańczowego dodajemy serek mascarpone i lekko podgrzewamy cały czas mieszając, aż serek połączy się z sokiem. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
  • 5. Makaron układamy na talerzach i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy listkiem bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować