Tagliatelle z szynką w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
    300 g makaronu tagliatelle
    2 marchewki
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    50 ml bulionu warzywnego
    1 puszka krojonych pomidorów
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Tagliatelle z szynką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle z szynką w pomidorach 1. Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min.
    W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente ,odsączamy.
    Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy sos. Do sosu dodajemy makaron i podgrzewamy około 5 min ,cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy