Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Przepyszne krewetki w słodko - ostrym sosie z makaronem są fantastycznym pomysłem na obiad dla wielbicieli owoców morza.Ale nie tylko!Gwarantuję , że danie posmakuje nawet tym, którzy za owocami morza nie przepadają!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * makaron tagliatelle – ok. 250 g

    * krewetki – ok. 20 szt

    * cebula dymka – 2 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * papryka czerwona – 1 szt

    * por – 1 szt

    * przecier pomidorowy – 2 łyżki

    * bulion warzywny – 1 szkl

    * sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku

    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Makaron gotujemy al dente.

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.

    Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ).

    Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy.

    Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku.

    Podajemy gorące z przygotowanym makaronem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Krewetki Makaron Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować