Tagliatelle z krewetkami o cytrynowym aromacie

4.5 (200 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wspaniała lekka, orzeźwiająca a zarazem sycąca i zdrowa potrawa o niesamowitym aromacie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mrożone tygrysie krewetki bez pancerzy: 20 sztuk
    - bulion z kurczaka: 200 mililitrów
    - białe wytrawne wino: 100 mililitrów
    - sok z cytryny: 50 mililitrów
    - czosnek polski zmiażdżony: 4 ząbki
    - pietruszka natka siekana: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżki
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 łyżka
    - oliwa z oliwek (na sos): 4 łyżki
    - makaron tagliatelle (u mnie szpinakowy, pomidorowy i zwykły): 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z krewetkami o cytrynowym aromacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażmy, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodajemy bulion z kury, wino, sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.
  • ugotowany makaron 2. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (dodajemy sól i oliwę z oliwek) i gotujemy al dente (ok. 10 minut na średnim ogniu). Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i odstawiamy chwilowo na bok.
  • krewetki w bulionie 3. Do sosu dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki i krewetki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 7-10 minut, aż krewetki będą gotowe.
  • makaron z sosem krewetkowym 4. Następnie dodajemy makaron do sosu z krewetkami, mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
  • pasta z krewetkami 5. Gotową pastę nakładamy na talerz i gotowe. Ja podałam z winem, które użyłam do sosu i smakowało wybornie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować