Tagliatelle z krewetkami o cytrynowym aromacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażmy, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodajemy bulion z kury, wino, sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.
2.W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (dodajemy sól i oliwę z oliwek) i gotujemy al dente (ok. 10 minut na średnim ogniu). Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i odstawiamy chwilowo na bok.
3.Do sosu dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki i krewetki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 7-10 minut, aż krewetki będą gotowe.
4.Następnie dodajemy makaron do sosu z krewetkami, mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
5.Gotową pastę nakładamy na talerz i gotowe. Ja podałam z winem, które użyłam do sosu i smakowało wybornie.
Komentarze