Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Makaron z krewetkami i pomidorkami w sosie maślanym

  • 20 min

Składniki:

  • na 1 porcję:
    6 krewetek tygrysich
    4 pomidorki koktajlowe
    natka pietruszki
    100g makaronu tagliatelle
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    łyżka masła
    sól, pieprz

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ma być al dente.
    Z krewetek ściągamy pancerz i ogonki, czosnek i natkę drobno siekamy.
    Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i czosnek
    - krewetki muszą się zarumienić z dwóch stron.
    Następnie dorzucamy pomidorki i masło, chwilę smażymy - masło musi się roztopić.
    Dodajemy makaron, pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy, aż cały sos obklei makaron.
    Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy serem i ozdabiamy pietruszką.

    Użyłam ostrej oliwy i danie wyszło pikantne. Zamiast tego można dodać odrobinę chilli w proszku lub świeże ostre papryczki.

Komentarze

Podobne przepisy