Tagliatelle z kurkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rozpoczyna się kolejny sezon kurkowy i oby trwał jak najdłużej

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu
    2 garście kurek
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki gęstej śmietanki kremówki lub śmietanki 18% do sosów
    100 g makaronu tagliatelle
    4 łyżki drobno tartego Parmezanu
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Tagliatelle z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tagliatelle z kurkami 1. Kurki oczyścić, szybko umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe pokroić, mniejsze pozostawić całe. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i dodać kurki. Oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w połowie smażenia dodać masło. W międzyczasie nastawić makaron na gotowanie.
    Na patelnię z kurkami wlać bulion. Gotować przez 2-3 minuty, odparowując część płynu. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu przez około 2-3 minuty do czasu aż sos zgęstnieje.
    Na patelnię z kurkami i sosem trzymaną na małym ogniu włożyć ugotowany i dokładnie odsączony makaron, delikatnie wymieszać. Podgrzać, posypać świeżo mielonym pieprzem, rozłożyć do głębokich talerzy, posypać parmezanem, przyozdobić bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy