Tagliatelle z cukinii z sosem paprykowym, kiełbasą i chrupiącymi grzankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pyszne danie z cukinią zamiast makaronu. Idealne na lekką przekąskę lub wiosenny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
    150 g kiełbasy jałowcowej
    5 kromek bagietki

    Składnik dodatkowy:
    1 mała młoda cukinia

    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju
    świeżo zmielona sól morska
    świeżo zmielony pieprz czarny
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżki szczypiorku
    1/2 łyżki pikantnej mieszanki kiełków
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonych płatków chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tagliatelle z cukinii z sosem paprykowym, kiełbasą i chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękką paprykę zmiksować na gładkie pure.
  • 2. Na patelni podsmażyć pokrojoną na plasterki kiełbasę. Dodać zmiksowany sos paprykowy i koncentrat pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu do zagęszczenia przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili.
  • 3. Na suchej patelni podsmażyć do chrupkości pokrojoną w drobną kostkę bagietkę.
  • 4. Cukinię pociąć na długie paski, ułożyć na talerzu polać gorącym sosem i dodać grzanki. Posypać szczypiorem i kiełkami. Podawać od razu.

Porady

Cukinię można wcześniej sparzyć wrzątkiem lub upiec na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Cukinia Kiełbasa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować