Inspirację do przepisu znalazłam w książce Carly Bardi "Makarony"
40 min
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
15 dag szynki konserwowej w plastrach
25 dag boczku wędzonego surowego
puszka groszku konserwowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
50 g masła
20 dag startego żółtego sera
kilka gałązek natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Tagliatelle z boczkiem, szynką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie ( do wody dodajemy łyżkę oliwy z oliwek ) na lekko twardy ( al dente ).
2.Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Mieszamy, lekko podsmażamy, dodajemy plasterki szynki również pokrojone w kostkę. Smażymy razem kilka minut.
Pod koniec wsypujemy odsączony groszek i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zalewamy całość śmietaną. Gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu. Solimy, pieprzymy do smaku.
3.Gdy sos już jest gotowy wsypujemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Mieszamy.
Układamy porcje na talerzu, każdą posypujemy startym serem.
Komentarze