Tagliatelle z boczkiem, szynką i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inspirację do przepisu znalazłam w książce Carly Bardi "Makarony"

  • 40 min

Składniki:


  • 400 g makaronu tagliatelle
    15 dag szynki konserwowej w plastrach
    25 dag boczku wędzonego surowego
    puszka groszku konserwowego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    50 g masła
    20 dag startego żółtego sera
    kilka gałązek natki pietruszki
    100 ml śmietany 30%
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z boczkiem, szynką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ( do wody dodajemy łyżkę oliwy z oliwek ) na lekko twardy ( al dente ).
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i boczek pokrojone w kostkę. Mieszamy, lekko podsmażamy, dodajemy plasterki szynki również pokrojone w kostkę. Smażymy razem kilka minut.
    Pod koniec wsypujemy odsączony groszek i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zalewamy całość śmietaną. Gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu. Solimy, pieprzymy do smaku.
  • 3. Gdy sos już jest gotowy wsypujemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Mieszamy.
    Układamy porcje na talerzu, każdą posypujemy startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować