tagliatelle z marchewki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Makaron z marchewki to oryginalny pomysł na zdrowe urozmaicenie posiłku. Jeżeli nie macie kolorowych marchewek użyjcie tej pomarańczowej, która jest wszędzie.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 kolorowe marchewki: biała, żółta, fioletowa, pomarańczowa
    woda
    oliwa
    ząbek czosnku
    sól, kolorowy pieprz
    gałązka rozmarynu
    garść prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchewki wyciąć na paski przy użyciu obieraczki do warzyw, jeśli są za grube przekroić wzdłuż na pół.
    Do woka wlać wodę, wrzucić marchewki i gotować max. 5 minut aż staną się mniej twarde.
    Odcedzić z wody, a do woka wlać oliwę i dodać posiekany ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
    Po chwili dodać marchewki, orzeszki - smażyć jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem.
    (jeśli używacie fioletowej marchewki to uważajcie bo barwi ona zarówno dłonie, jak i przy smażeniu pozostałe warzywa).

Porady

Kolorowe marchewki to prastare odmiany, ta pomarańczowa to wynik różnych modyfikacji nasion - kolor pomarańczowy dostała na cześć Holendrów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować