Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na danie z niesamowitą grą smaków i aromatów. Tagliolinę otula wyrazisty sos gorgonzola. Smaku dodają także pieczone, bardzo delikatne kawałki łososia otulone kolorowym pieprzem. Wszystko wieńczy tajska bazylia, która przeplata aromat anyżu, lukrecji i mięty.

  • 30 min

Składniki:

  • - filet z łososia
    - makaron Tagliolina / Tagliatelle
    - 110 g śmietany
    - 110 g sera Gorgonzola
    - tajska bazylia
    - czosnek granulowany
    - kolorowy pieprz
    - oliwa z oliwek
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z łososia odcinamy skórę i smarujemy go oliwą z oliwek, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym i kolorowym pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut.
  • 2. Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Sos mieszamy podczas gotowania.
  • 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy w sosem gorgonzola oraz świeżą tajską bazylią. Wszystko podajemy z pieczonym, podzielonym na mniejsze kawałki łososiem. Życzę smacznego! :)

Porady

Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który suszony jest w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z łososia i słodkiej papryki. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować