Makaron z grzybami, winem i mascarpone

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Przepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g makaronu barwionego sepią
    6 pieczarek
    250g mascarpone
    100ml wytrawnego czerwonego wina
    Ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Łyżka maki
    Łyżka masła
    Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z grzybami, winem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło.
    Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie grzybów i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron. Mieszamy razem. Serwujemy posypane natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Mascarpone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować