Tani placek z kremem

4.95 (202 ocen)

Ciasto proste, szybkie i tanie. Bardzo łatwo się je robi, ale za to bardzo szybko znika ze stołu. Placek idealny na każdy dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej
    15 dkg cukru pudru
    5 dkg margaryny
    10 dkg miodu
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka octu

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.95 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Desery

Tani placek z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tani placek z kremem 1. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Tani placek z kremem 2. Ciasto: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko, miód, margarynę, sodę i ocet, miesimy ciasto, które dzielimy na 3 części.
  • Tani placek z kremem 3. Każdą część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, pieczemy na złoty kolor około 30 minut).
  • Tani placek z kremem 4. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

    Pierwszy placek smarujemy połową kremu.
  • Tani placek z kremem 5. Przekładamy drugim plackiem.
  • Tani placek z kremem 6. Rozsmarowujemy pozostały krem.
  • Tani placek z kremem 7. I przekładamy trzecim plackiem.
  • Tani placek z kremem 8. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować