18-tkowa Pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza to ulubiony, domowy "fast food" jaki robię z moją najlepszą przyjaciółką Iwką, a żeby każda była oryginalna i wyjątkowa, pewnego razu po upieczeniu naszej popisowej pizzy, na środku ustawiłyśmy świeczki z naszych 18-tych urodzin, mimo tego, że 18 lat skończyłyśmy 6 lat temu, cudowne chwile :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    -2 szklanki mąki pszennej
    - pół kostki drożdży
    - niecała szklanka letniej wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - 2 łyżki oleju
    Dodatki:
    - 1/2 piersi z kurczaka
    - 400 g pieczarek
    - papryka czerwona
    - 2 cebule
    - ketchup
    - 20-30 dag żółtego sera
    - przyprawa kebeb-gyros, suszona bazylia i oregano, sól, pieprz
    Dip czosnkowy (np. zamiast ketchupu):
    - 4 łyżki majonezu
    - 2 łyżki śmietany
    - 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

18-tkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pizzę:
    Do miski wsypać mąkę i sól, w drugim naczyniu rozdrobnić drożdże z cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać i wlać do miski z mąką. Wszystko wymieszać łyżką, dodać olej, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto należy włożyć do miski, przykryć czystką ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min.
  • 2. Pierś z kurczaka:
    Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, dokładnie oprószyć przyprawą kebab-gyros i obsmażyć.
  • 3. Pieczarki:
    Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (ja ich nie obieram), pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka, posolić i zacząć smażyć na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu smażenia dodać suszone zioła. Cebulę z pieczarkami smażyć ok 8 min., aż grzyby puszą sok, który następnie należy odlać, żeby nie wniknął w ciasto.
  • 4. Dodatki do pizzy:
    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    Żółty ser starkować na dużych oczkach.
    Aby przygotować dip trzeba majonez, śmietanę dobrze wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek albo dwa, wedle własnych upodobań).
  • 5. Pizza:
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąka blat stołu lub stolnicę, rozwałkować na wymiar blaszki do pieczenia (ja piekę na kwadratowej blaszce z piekarnika). Formę posmarować odrobiną oleju i przełożyć na nią spód pizzy. Następnie ciasto posmarować ketchupem i posypać je suszonym oregano. Piekarnik rozgrzać do 180 st. i spód ciasta podpiec przez 10 min. Następnie wyłożyć na nie pieczarki, pierś z kurczaka i paprykę. Ponownie wstawić do piekarnika na 30-35 min (trzeba kontrolować kolor spodu ciasta). Na koniec pieczenia posypać pizze żółtym serem żeby ładnie się roztopił. Pizza gotowa, można podawać z w/w dipem czosnkowym lub z ulubionym sosem pomidorowym.

Porady

jak ciasto będzie mocno się kleiło można podsypać mąką i najlepiej wyrabiać je przez 8 minut na blacie, wtedy będzie gładkie i elastyczne. Pieczarek nie powinno się myć, bo chłoną dużo wody i tracą swój smak, dlatego należy oczyścić je ręcznikiem papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Tort 18

4.5 (199 ocen)

Tort 18

renataszozda Tort na 18 Karoliny 3 godz.

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort urodzinowy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort na 18 urodziny

snack Urodzinowy tort dla dziewczyny 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować