Pieczeń ze szparagami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Szparagi umyć, oszuszyć. Odciąć grube, twarde końcówki.
3 jajka ugotować na miękko.
Do mięsa dodać 1 surowe jajko, chleb, przyprawy (wegeta, lubczyk, papryka, sól, pieprz, majeranek). Dodać również taką ilość mleka by masa zrobiła się luźniejsza i łatwa do układania i formowania w keksówce. Dobrze wszystko wymieszać. Dno keksówki wyłożyć częścią masy mięsnej, na mięsie położyć 3-4 szparagi, przykryć kolejną częścią mięsa. Na środku ułożyć 3 jajka a po bokach po 2 szparagi.
2.Potem znowu nałożyć masę mięsną. Wierzch ozdobić szparagami i mrożonym groszkiem. Całość posmarować delikatnie olejem lub oliwą.
3.Keksówkę przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1-1.5 godziny w 180 C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię by całość się lepiej zrumieniła. Podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO:)
Komentarze