4-warstwowe ciasto bez pieczenia

4.5 (180 ocen)

Ciasto-deser na spodzie z wafli ryżowych z gorzką czekoladą. Pozostałe warstwy przygotowałam z kajmaku, kremu tortowego oraz galaretki, w której skąpałam owoce aronii. Całość świetnie współgra smakowo i ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Na przygotowanie 3-ech form o wymiarach 19 x 15 cm

    Spód:
    100 g wafli ryżowych z dynią
    150 g czekolady gorzkiej 45% kakao
    5 łyżek mleka
    1 łyżka masła

    Masa kajmakowa:
    1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym - kajmak (460g)
    500 ml śmietanki 12% tłuszczu
    3 łyżki masła
    7 łyżeczek żelatyny
    kilka łyżek mleka lub wody

    Krem tortowy:
    2 opakowania kremu do tortów o smaku śmietankowym (2x100g) - wg instrukcji na opakowaniu każde na 0,22L mleka lub 0,25L mleka + 80g masła
    1 i 1/2 szklanki zimnego mleka (z lodówki)

    Galaretka:
    1 opakowanie galaretki o smaku brzoskwiniowym (na 1/2L wody)
    1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym (na 1/2L wody)
    3 szklanki wrzącej wody
    1 i 1/2 szklanki owoców aronii (świeże, z kompotu lub mrożone)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Kajmak

4-warstwowe ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 1. Każdą formę wyścielić papierem do pieczenia. Wafle pociąć i ułożyć w formie. Przestrzenie między płatami wypełnić waflami pokruszonymi.
  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 2. Czekoladę połamać. Razem z mlekiem i masłem rozpuścić na małym ogniu.
  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 3. Masę wylać na spód przygotowany z wafli. Wystudzić.
  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 4. Na masę kajmakową żelatynę namoczyć w mleku lub wodzie - pozostawić do napęcznienia.
    Śmietankę zagotować, dodać kajmak i mieszać do rozpuszczenia. Dołożyć masło - mieszając, rozpuścić. Wystudzić.
    Żelatynę delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia. Wlać do śmietanki z kajmakiem, wymieszać.
  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 5. Tężejącą masę wylać na spód waflowo-czekoladowy. Włożyć do lodówki, by całkowicie stężała.
  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 6. Oba opakowania kremu tortowego zmiksować z zimnym mlekiem (1 i 1/2 szklanki). Krem wyłożyć na masę kajmakową. Włożyć do lodówki.
  • 4-warstwowe ciasto bez pieczenia 7. Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Na warstwę z kremu tortowego wyłożyć owoce, całość polać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki, by całość odpowiednio stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: ciasto kora dębu

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować