Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg
masło 1 kostki
cukier 1 łyżki
jajko 1
żółtko surowe 3
cukier waniliwoy
mleko 0.5 szklanki
drożdże 5 dag
mak 0.5 kg
masło 10 dag
kakao 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
żółtko jajek 2
kandyzowane skórka pomaranczy

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Wszystkie składniki ciasta razem zarobić. Owinąc w ściereczkę, wrzucic do granka z bardzo zimną wodą. Jak wypłynie na wierzchrz należy rozwałkowac i zawijac z makiem. Rolady po wierzchu smarowac mlekiem, piec ok 50-60 minuit mak gotowac 2 godziny i dwukrotnie przepuscic przez maszynke, masło rozpuscic razem z miodem. Wszystkie składniki maku mieszamy ze sobą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.01.2013 14:41
makowiec był od dzieciństwa moim ukochanym ciastem :)
ajres 15.01.2012 21:46
dobre
Magda60 15.01.2012 21:36
super
Justyna Jussstiii 11.09.2011 08:00
super polecam
Teresa19 07.07.2011 12:27
super
Karolcia12 04.06.2011 14:57
pysznie wygląda
gosia561 19.04.2011 12:47
świateczny
Ela15 14.04.2011 18:15
pewnie smaczny
Tomasz17 22.03.2011 15:22
jeśli to makowiec to musi być pyszny
Magdalena/26Mooi 22.02.2011 18:26
a jaki dobry;)
Marcin Vw1 08.01.2011 23:57
takiego wydania makowca nie widzialem jeszcze
mysza666 06.12.2010 14:37
Trochę pracochłonne, ale pyszne:)
Marta98 31.10.2010 14:17
pyszności
Kate131 03.09.2010 15:24
ŚLICZNY
banditka 03.09.2010 14:58
ladny :) prosimy wiecej fotek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak