Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka

Biszkopt ciemny

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska mała łyżeczka

Krem budyniowy

mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 4 kopiaste łyżki
margaryna ,,Kasia'' 25 dag
ananas w syropie 1 puszka

Pianka

bita śmietana ,,Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 150 ml
biała czekolada 5 dag

Dodatkowo

wafelek czekoladowy 5 dag

Porada

Tortownica o średnicy 18 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort można pokroić na 8 sporych kawałków

Przepis i sposób przygotowania na: Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem.

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie mięciutkie biszkopty przełożone kremem budyniowym z ananasem. Do tego lekka i słodka pianka. Taki tort sprawdzi się na różne okazje. Polecam. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.

4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.

5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.

6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.

7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.06.2017 06:51
Dziękuję Bożenko:)
Bożena Matuszczyk 02.04.2017 23:22
Izuniu piękny i pyszny torcik , masz śliczne dekoracje.;)
Babeczka35 16.03.2017 07:28
Dziękuję i zapraszam:)
Ola1young 15.03.2017 15:36
poproszę o kawałek :)
Diana Rusiłowicz 14.03.2017 00:43
Pyszna propozycja.
katarzynka455 13.03.2017 20:48
I pysznie i i pięknie:)))
Babeczka35 13.03.2017 05:20
Dziękuję i zapraszam:)
gusia1000 13.03.2017 00:17
Pyszne ciasto.
wyattearp 12.03.2017 20:10
poproszę małą :) porcję
Bernadeta1 12.03.2017 15:28
bardzo lubię ciasta z takim kremem, pyszne
Babeczka35 12.03.2017 15:04
Już nakładam:)
Mniam 12.03.2017 14:42
To ja podstawiam talerzyk :)
ania2610 12.03.2017 14:14
pyszności - przepysznie wygląda :)
Róża1 12.03.2017 13:53
tort pierwsza klasa !!!!!!!!!!!!!!!!
kloruś 12.03.2017 13:23
chętnie bym skosztowała!
Babeczka35 12.03.2017 12:59
Zapraszam, jeszcze jest:)
Babeczka35 12.03.2017 12:58
Dziękuję:)
Babeczka35 12.03.2017 12:58
Dziękuję:) Zdjęcia robiła moja córka swoim aparatem. Moim niestety takie nie wychodzą.
Lis 12.03.2017 12:50
Wygląda rewelacyjnie:)
Krzysztof15 12.03.2017 12:45
super torcik
Agata3 12.03.2017 10:45
Bardzo apetycznie wygląda :)
Konczi 12.03.2017 10:41
Śliczne zdjęcia :))
Madzai 12.03.2017 10:22
Super wypiek!
Justi2401 12.03.2017 10:13
Przepiękny tort!
gosia56 12.03.2017 09:51
super zjadłabym takiego tortu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak