Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona w piwie Porter

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa tylna duża
piwo porter 1 szkl.
miód płynny 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
cebula biała średnia
olej do smażenia 3-4 łyżki
przyprawa w płynie 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 4-5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3
Ziele angielskie całe Prymat 5-7
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w piwie Porter

Kroki postępowania

1
Golonkę dokładnie oczyścić i zalać zimną wodą w dużym garnku, aby cala była pod powierzchnią. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i pieprz ziarnisty. Gotować do miękkości.
Krok 1 - Golonka pieczona w piwie Porter foto
2
Kiedy kości łatwo przekręcić golonkę ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową do odpowiednio szerokiego naczynia do zapiekanka. Wlać olej.
Krok 2 - Golonka pieczona w piwie Porter foto
3
Golonkę polać zimnym porterem. Dodać do naczynia miód o mocnym smaku - rzepakowy, gryczany lub leśny. Dokładnie wymieszać z piwem.
Krok 3 - Golonka pieczona w piwie Porter foto
4
Dołożyć musztardę oraz dolać płynną przyprawę do zup. Wymieszać.
Krok 4 - Golonka pieczona w piwie Porter foto
5
Na koniec dodać drobno posiekaną cebulę i przemieszać z sosem piwnym.
Krok 5 - Golonka pieczona w piwie Porter foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 1,5 godizny polewając co 20 minut czas sosem z naczynia. Pod koniec pieczenia można skórkę ostrożnie naciąć ostrym nożem w kratkę.
Krok 6 - Golonka pieczona w piwie Porter foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 08.03.2017 18:24
fajny przepis :)
Barbara13 08.03.2017 14:16
Pyszna goloneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak