Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson z golonki wieprzowej

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa tylna 1,5 kg
nóżki wieprzowe kolanka 1 kg
przyprawa uniwersalna do smaku
przyprawa w płynie do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat kilka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
czosnek mała główka
ocet 10 % 1-2 łyżki

Porada

Salceson zrobiłam w plastikowych butelkach po mleku. Po dokładnym zakręceniu można je bezpiecznie ułożyć poziomo w lodówce. *Mięso do butelek nakładam przez duży lejek z szerokim wlotem. *Salceson można zamrozić w butelce, ale nie może być pełna!

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson z golonki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Oczyszczoną golonkę i kolanka włożyć do dużego garnka (u mnie 6,5 L) i gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Kiedy kości z golonki można swobodnie wyjąć jednym ruchem, wtedy wiadomo, że jest gotowa.
Krok 1 - Salceson z golonki wieprzowej foto
2
Odcedzić przelewajac wywar do mniejszego garnka.
Mięso lekko przestudzić i obrać zachowując skórki i miękkie kolagenowe szkliste części. Włożyć do wywaru. Gotować na małym ogniu do czasu, aż odparuje wywar i pozostanie tylko tyle, aby zakrywał mięso na 3-5 cm.
Krok 2 - Salceson z golonki wieprzowej foto
3
Mięso odcedzić, przestudzić i przełożyć do przygotowanych pojemników.
Krok 3 - Salceson z golonki wieprzowej foto
4
Wywar doprawić do smaku pieprzem, przyprawą w płynie, wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym.
Ostudzić i na końcu dodać niewielką ilość octu dla przełamania mdłego smaku wywaru.
Krok 4 - Salceson z golonki wieprzowej foto
5
Zabezpieczone pojemniki odstawić w chłodne miejsce do wstępnego stężenia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Salceson z golonki wieprzowej foto
6
Wyjąć gotowy salceson i pokroić w plasterki. Podawać z ulubionym pieczywem oraz dodatkiem chrzanu, musztardy lub sosu tatarskiego.
Krok 6 - Salceson z golonki wieprzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 07.03.2017 19:08
Wspaniałe jedzonko;))
dodi 07.03.2017 13:05
ale pyszności, mniam
ewelinapac 07.03.2017 12:44
domowe wędliny najlepsze
Małgorzata92 07.03.2017 12:36
Dobry domowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak