Przepis i sposób przygotowania na: Bułki majonezowe z pieczarkami
Wbijamy , jajka , dodajemy majonez oraz wlewamy wodę.
Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Farsz:Pieczarki oraz cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy cebulę ,dodajemy pieczarki , dusimy do odparowania płynu.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Odstawiamy farsz do ostudzenia.
Ciasto dzielimy na 8-10 kawałków w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy otrzymać bułeczki.
Każdy kawałek wałkujemy na grubość 1 cm. kładziemy 3-4 łyżki farszu , zawijamy końce pod spód tworząc okrągłą bułkę.
Każdą smarujemy wodą oraz posypujemy kminkiem.
Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.