Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini drożdżówki z dżemem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
masło lub margaryna 150 g
drożdże świeże 40 g
mleko 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
dżem 1 słoik średni
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier wanilinowy 1 szt
cukier kryształ 1/4 szklanki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Mini drożdżówki z dżemem

Drożdże rozpuścić z ciepłym mlekiem i cukrem po odrobinie . Gdy wyrosną wsypać mąkę , sól i jajka , cukier oraz ciepłe mleko . Wymieszać wszystko w misce łyżką i następnie dłonią wyrabiać . Pod koniec wlać chłodne roztopione masło lub margarynę .Pozostawić do wyrośnięcia . Gry cisto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na wąskie prostokąty . Na boku rozsmarować dżem i zwinąć w rulon . Ucinać kawałki o długości 5-8 cm. Z boku zrobić ozdobne nacięcia .Ułożyć na wysmarowanej blaszce , posmarować jajkiem lub mlekiem .Posypać grubym cukrem .Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor w 190 stopniach .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 05.03.2017 22:06
Smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak