Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti Carbonara

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

makaron spaghetti 200 g
boczek wędzony 90 g
jajko 2 szt
ser grana padano 50 g, starty na małych oczkach
natka pietruszki 1 garść, posiekana
ząbek czosnku 3 małe

Dodatkowo

Pieprz czarny Prymat w młynku
sól
olej 1/2 łyżki, z dodatkiem czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Carbonara

Jajka sparzam wrzątkiem (10 sekund każde jajko), wbijam do głębokiego talerza, dodaję sól, dokładnie roztrzepuję widelcem.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzewam olej, podsmażam drobno pokrojony boczek, aż się zarumieni. Następnie dodaję posiekaną natkę (1/4 zostawiam) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam jeszcze przez kilkanaście sekund.
Trzymam patelnię na małym ogniu, dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu.
Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.03.2017 17:56
pyszny obiadek
Ada-Gaba 26.03.2017 11:23
bardzo lubie ,moje smaki
jejkuchnia 26.03.2017 11:03
Ja też bardzo!
RenataZ-et 26.03.2017 10:04
uwielbiam :)
Agnieszka-87-25 26.03.2017 08:04
mniam spagetti
IKrakowianka 25.03.2017 22:07
świetne danie
bertpvd 25.03.2017 20:03
Pyszny makaron

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak