Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny sernik
Mąkę mieszam z cukrem pudrem następnie siekam z masłem ,dodaję jajka i śmietanę ,szybko zagniatam ciasto.Owijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki.Następnie ciastem wylepiam dno prostokątnej formy., widelcem nakłuwam,i podpiekam 10 minut.
MASA SEROWA:
Twaróg mielę 3 razy.
w misie ucieram masło z cukrem dodaję po jednym żółtku, nie przerywając ucierania dodaję po łyżce twarogu ,na koniec dosypuję budyń.
Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy serowej delikatnie mieszając.
Podpieczony spód smaruję dżemem i wlewam serową masę .
Piekę 1 godzinę w 165 stopniach ,góra -dół.
Po upieczeniu zostawiam sernik w piekarniku na 4 godziny, następnie na 6 godzin wkładam do lodówki.
Po całkowitym ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.