Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowy deser z masą budyniową i wiśniami
MASA BUDYNIOWA:
200 ml. mleka przelać do rondelka ,dodać cukier i zagotować .W reszcie mleka rozrobić proszek budyniowy. Jak mleko zacznie się gotować wlać rozrobiony proszek ,energicznie mieszając, następnie dodać żółtka , i masło ,mieszać do momentu aż masło się rozpuści. Masę zdjąć z ognia i schłodzić .
SOS WIŚNIOWY:
Wiśnie przełożyć do garnka ,wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w soku z wiśni, dodać do gotujących się owoców.
Mieszać .
Sos schłodzić .
PRZYGOTOWANIE DESERU :
Zimną masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na dno pucharków pokruszyć biszkopty.
Wlać sos wiśniowy ,odlewając 4 łyżki.
Wyciskać masę budyniową.
Wierzch deseru udekorować resztą sosu wiśniowego.
Przed podaniem schłodzić .