Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z burakami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 20 g
jajko 2 sztuki
mleko 1/4 l
buraki ćwikłowe 2 sztuki ugotowane
cukier 50 g
olej kilka kropli

sos

dżem wiśniowy kilka łyżek
woda z gotowania buraków
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z burakami

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru.
Mąkę przesiać, wlać płynne drożdże, utarte jajka z cukrem, mleko, kilka kropek oleju. wybić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki.
Buraki zetrzeć na tarce ( średnie lub duże oczka ) dodać do ciasta.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuchy na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
Dżem wymieszać z słoiczku z wodą z buraczków i sokiem z cytryny.
Woda nadaję się jeśli buraki przed gotowaniem były obrane lub bardzo dokładnie wyszorowane.
Racuchy posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.03.2017 11:11
ciekawe racuchy
Krystyna32 21.03.2017 07:10
bardzo smaczne
Bernadeta1 20.03.2017 19:34
ciekawa propozycja na racuchy
Bożena Matuszczyk 20.03.2017 19:23
Pomysłowo i smacznie;)
benka 20.03.2017 18:24
Ładny kolorek.
IKrakowianka 20.03.2017 18:00
fajny pomysł na racuchy
gosia56 20.03.2017 17:49
Super pomysł muszę wypróbować;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak