Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lusetka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1,5 łyżka

masa

wafelki 200 gram
mleko 3/4 szklanki
mleko w proszku 100 gram
serek homogenizowany 300 gram
czekolada gorzka 50 gram
śmietana 30% 3 łyżki

proszek czekoladowy

czekolada gorzka 4 kostki
kakao 1 łyżka

polewa

czekolada gorzka 150 gram
śmietana 30% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lusetka

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka).
Krok 1 - Lusetka foto
2
masa wafelkowa:
Wafelki drobno siekamy i zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby wafelki wchłonęły mleko.
Krok 2 - Lusetka foto
3
Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie i odstawiamy do wystygnięcia
Serki miksujemy z ostudzoną czekoladą oraz przesianym przez sitko mlekiem w proszku (dzięki temu nie powstaną grudki). Na końcu dodajemy namoczone w mleku wafelki. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby masa zgęstniała..
Krok 3 - Lusetka foto
4
proszek czekoladowy:
4 Kostki czekolady ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 1 łyżka kakao.
Krok 4 - Lusetka foto
5
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z lekko podgrzanej śmietanie.
Krok 5 - Lusetka foto
6
Wykonanie:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Pierwszy blat posypujemy proszkiem czekoladowym, nakładamy część masy wafelkowej, którą także posypujemy proszkiem czekoladowym. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, który także posypujemy proszkiem i przykrywamy pozostała masą wafelkową. Całość polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki do stężenia czekolady. Ozdabiamy według uznania np.wafelkami
Krok 6 - Lusetka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.04.2017 13:59
pyszne ciacho
Wiktoria29 28.03.2017 14:33
dzięki....
Wiktoria29 28.03.2017 14:32
dzięki....
Wiktoria29 28.03.2017 14:32
dzięki....
Wiktoria29 28.03.2017 14:32
dzięki....
as28 20.03.2017 21:43
pyszne ciacho
edytazaw89@wp 20.03.2017 20:58
Wygląda pysznie
agnieszka214 20.03.2017 19:37
Pyszna masa
Janina 20.03.2017 17:29
Świetne smaki;))
Agnieszka-87-25 20.03.2017 16:46
pyszne ciasto
Ewelina1991 20.03.2017 16:44
fajne ciacho
Wiktoria29 20.03.2017 16:27
dziękuję ....
KORAL 20.03.2017 16:22
wygląda bardzo smacznie :)
jan_mag 20.03.2017 16:20
Pyszności :) mniam
Ania321 20.03.2017 16:09
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak