Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 500 g
seler naciowy 5 łodyg
cebula 1/2 sztuki
plantan (banan warzywny) 1 sztuka
olej rzepakowy
sól i pieprz
sos sojowy jasny 2 łyżki
przyprawa piri-piri 1 łyżka w płynie
sok z limetki 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 300 ml
natka pietruszki

Porada

Wieprzowina i warzywa idealnie skomponowały się z lekko słodkim bananem. Sos z gulaszu na bazie jogurtu naturalnego to poezja smaków, aromatyczny, orientalny, kremowy o pięknym żółtym kolorze.

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Kroki postępowania

1
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Selera oraz obraną cebulę pokroić drobno.
Krok 1 -  Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem foto
2
Przesmażyć cebulę z selerem, dodać szynkę , smażyć na rumiano.
Krok 2 -  Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem foto
3
Wlać wody tyle, by zakryła składniki, dusić do miękkości mięsa.
Plantana pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnie, wymieszać.
Krok 3 -  Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem foto
4
Wlać sos sojowy, sos piri-piri oraz wsypać przyprawy.
Wlać jogurt naturalny.
Dusić kolejne 30 min do zgęstnięcia sosu i miękkości plantana.
Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 -  Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 20.03.2017 20:05
Dziękuję :)
Malinka 20.03.2017 17:52
Bardzo oryginalna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak