Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem
(Powinny zrobić się płynne.)
Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem.
Dodać cukier, jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową.
Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche.
(Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.)
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm.
(Można rozwałkować w formę okręgu. Właśnie ja za pomocą miski wykrawałam koła i każdy okręg podzieliłam na około 6 trójkącików. Robiłam małe rogaliki.)
Na szerszym brzegu każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.
Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki.
Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
(Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam pokrywkę i delikatnie potrząsam. Wtedy puder rozprowadza się równomiernie.)