Przepis i sposób przygotowania na: Bataty pieczone
- Prosty przepis krok po kroku
- Sposób na aromatyczne słodkie ziemniaki
- Idealny dodatek do obiadu
Bataty pieczone w piekarniku sprawiają, że w czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach. Takie pieczone frytki są doskonałą alternatywą dla frytek smażonych na głębokim oleju. Zawierają dużo mniej kalorii i są po prostu smaczniejsze! Bez obaw można je zaserwować dzieciom.
1. Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 x 1 cm.
Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami.
2. Przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają).