Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bataty pieczone

5.0
(95)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Bataty z piekarnika świetnie smakują jako dodatek do obiadu, lub samodzielna przekąska w formie frytek. Ich pomarańczowy kolor skusi nawet dzieci! 

Składniki:

batat 2 szt.
ząbki czosnku 4 szt.
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 - 3 łyżki
sól
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bataty pieczone

  • Prosty przepis krok po kroku
  • Sposób na aromatyczne słodkie ziemniaki
  • Idealny dodatek do obiadu

Bataty pieczone w piekarniku sprawiają, że w  czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach. Takie pieczone frytki są doskonałą alternatywą dla frytek smażonych na głębokim oleju. Zawierają dużo mniej kalorii i są po prostu smaczniejsze! Bez obaw można je zaserwować dzieciom.

1. Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 x 1 cm.
Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami.

2. Przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają).

Takie pieczone bataty najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w sosie jogurtowym lub w łagodnym sosie ziołowym, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak batatów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PauW 03.03.2023 17:07
Robiłam, są super, idealne .
jajadzia 25.06.2017 13:57
Dziś zrobiłam do piersi z kurczaka i surówki z kapusty pekińskiej,która miała lekko winny smak i słodkie bataty rozpływały się w ustach.Przepyszne
Marcepanowy kącik 17.03.2017 18:49
z tymiankiem , mniamm :)
jagoda5913 16.03.2017 13:25
fajny pomysł
ilka01 16.03.2017 12:13
uwielbiam :)
Ola1984 16.03.2017 10:01
Bardzo lubię takie "frytki" z batatów :)
jan_mag 16.03.2017 09:30
Zdrowa alternatywa dla frytek
Megg 15.03.2017 23:02
pychotka :-)
Renataj 15.03.2017 23:01
Apetyczne te frytki:)
Konczi 15.03.2017 19:33
pysznie wyglądają
bertpvd 15.03.2017 19:20
Pyszne bataty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak