Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem

seler naciowy 10 łodyg
seler korzeniowy 1/2 bulwy
masło klarowane 2 łyżki
woda 1,5 l
przyprawa piri-piri 1/2 łyżeczki w płynie
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól

Dodatkowo

mięso mielone wieprzowe 300 g z szynki
jogurt naturalny
Pieprz czarny Prymat w młynku
szpinak mrożony 200 g w liściach
jogurt naturalny 200 g gęstego
chrzan tarty 1 łyżka
sól i pieprz
jajko 1 sztuka
kasza manna 4-5 łyżek
mąka pszenna
masło klarowane

Porada

Delikatna ale z charakterem , gęsta zupa krem z dwóch rodzajów selera smażonych na maśle. Jako syty dodatek do zupy mięsne pulpeciki ze szpinakiem , chrzanem oraz kaszą manną.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Kroki postępowania

1
Krem z selera:Seler korzeniowy obieramy , wraz z selerem naciowym myjemy , kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło , smażymy warzywa aż lekko zmiękną.
Krok 1 -   Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami foto
2
Zalewamy wodą , gotujemy do miękkości.
Doprawiamy solą , świeżo mielonym pieprzem oraz sosem piri-piri.
Zdejmujemy z gazu miksujemy na gładki krem.
Krok 2 -   Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami foto
3
Pulpety mięsno-szpinakowwe:Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła klarowanego przesmażamy drobno posiekany czosnek z cebulką dymką , dodajemy szpinak oraz jogurt naturalny , dusimy do zgęstnięcia.
Do miski przekładamy mięso , dodajemy szpinak , jajko , chrzan , sól i pieprz ( sporo) oraz wsypujemy kaszę manną.
Krok 3 -   Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami foto
4
Wyrabiamy rękoma masę z której formujemy małe pulpety.
Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszennej.
Krok 4 -   Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami foto
5
Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano.
Krok 5 -   Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami foto
6
Pulpety dodajemy do zupy , gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 min.
Zupę podajemy oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem z kleksem jogurtu naturalnego.
Krok 6 -   Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.03.2017 10:12
pyszny pomysł na zupę :-)
SzczyptaChili 15.03.2017 14:50
Dziękuję :)
Ola1984 15.03.2017 11:59
Pyszności :) Idealna propozycja na wiosenny obiad :)
Malinka 15.03.2017 10:08
Przepyszna zupka!
bertpvd 14.03.2017 21:22
Super przepis
IKrakowianka 14.03.2017 19:35
super przepis
Agnieszka-87-25 14.03.2017 16:33
apetyczny krem
Konczi 14.03.2017 13:51
Pyszna propozycja :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak