Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet mięsno- warzywny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

podgardle surowe 500 gram
wątróbka drobiowa 350 gram
boczek wędzony 200 gram

Warzywa

marchew 1
cebula 1
pietruszka 1 mała
seler korzeniowy 1/4

Inne

Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
jajko 3
bułka czerstwa 0,5
sól i pieprz

Porada

Ilość składników na jeden pasztet, w długiej keksówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet mięsno- warzywny

Z warzyw (cebulę wcześniej opiekamy), ziela angielskiego i liści laurowych gotujemy wywar około 40 minut, do niego wkładamy mięsa i gotujemy około pół godziny aż mięso się zetnie. Mięso wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia, w wywarze namaczamy bułkę.
Gdy mięso wystygnie mielimy je (tylko od boczku odcinamy słoninę), razem z warzywami z zupy (bez ziela i liści) i mielimy też bułkę którą odciskamy z wywaru.
Następnie mielimy zmielone rzeczy jeszcze raz. Dodajemy jajka, a także sól i pieprz dość obficie, wyrabiamy dokładnie, masa musi być miękka jeśli jest zbyt sucha, dolewamy pół szklanki wywaru w którym gotowaliśmy warzywa i mięso. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy 80 minut w 170 stopniach (góra dól).
Gdy pasztet się upiecze zostawiamy go do ostygnięcia żeby zrobił się zwięzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2017 16:47
Fajny smakowity pasztecik.;)
Motorek 24.02.2017 09:00
fajny pasztecik
Renataj 21.02.2017 22:42
Apetyczny pasztet:)
RenataZ-et 21.02.2017 18:39
lubię takie pasztety
agnieszka214 21.02.2017 18:28
taki pasztet to bardzo pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak