Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cytrynowym awokado.
Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą .
Obrać , oddzielić żółtka od białek.
Żółtka rozgniatamy widelcem mieszamy z czterema łyżeczkami majonezu, to samo robimy z białkami, pasty lekko posolić,
Awokado przeciąć wzdłuż na połówki , usunąć pestkę , wykroić miąższ tak by nie uszkodzić skórki.
Miąższ pokroić na kawałki , podzielić na dwie części ,
jedną część dodać do pasty z żółtek , drugą do pasty z białek wymieszać .
Tak przygotowanymi pastami smarujemy plastry łososia - z jednej strony pastą z żółtek, a z drugiej strony pastą z białek ,
Wierzch posypujemy pieprzem .
Plastry zwijamy w rulonik z jednej i z drugiej strony
Ruloniki wkładamy do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado. Ozdabiamy sałatą zieloną lub zieloną pietruszką. .