Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe z karczku pod szpinakową pierzynką.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety

karkówka 600 g,
jajko 3 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
ząbki czosnku 2 ząbki,
przyprawy do smaku przyprawa do mięsa
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
mąka pszenna 2 łyżki do panierki
olej do smażenia

farsz;

szpinak mrożony 450 g,
seler naciowy 1/3 szt,
ząbki czosnku 3 ząbki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser żółty tyle plasterków ile kotletów ,
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe z karczku pod szpinakową pierzynką.

Karkówkę pociąć na kotlety,opłukać ,rozbić tłuczkiem ,natrzeć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać dodać przyprawy do mięsa ,przeciśniętego przez praskę czosnku szczyptę ziół prowansalskich wymieszać , do marynaty włozyc kotlety nakryć ściereczką i wstawić kotlety do lodówki na 2 -3 godziny.
2.
Po tym czasie wyjąc , obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z mąką , smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
3.
Seler naciowy blindujemy.
4.
Rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak włożyć na gorący olej podsmażyć dodać blindowany seler ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,odrobiną przyprawy uniwersalnej doprawiam pieprzem i solą. Na samym końcu wbijam rozbełtane jajko mieszam i zdejmuje z ognia.
5.
Schabowe układam na dużej patelni ,nakładam farsz i przykrywam plasterkiem sera żółtego.
6.
Zapiekam pod przykryciem do czasu rozpuszczenia sera.

Schabowe można również zapiekać w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.02.2017 22:17
Dobre mięso.
gosia56 19.02.2017 10:30
oj zjadłabym takiego kotleta;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak