Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kapusta włoska
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3/4 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1 duży słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyzki mąki pszennej
500 ml wody z gotowania kapusty
2 liście laurowe
pół łyżeczki majeranku
szczypta cukru
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

Pęczak gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Dokładamy do tego startą na grubych oczkach cebulę, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę. Gotujemy kilka minut, do momentu aż liście zmiękną. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Ugotowane liście studzimy, odcinamy zgrubienia. Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety. W mniejszym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy do niej wodę z gotowania kapusty i energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 20.02.2017 15:13
apetycznie wyglądaja
anka1988 20.02.2017 13:45
uwielbiane przeze mnie
Konczi 20.02.2017 11:37
uwielbiam gołąbki
Madzai 20.02.2017 10:51
Moje smaki!
Malinka 20.02.2017 09:50
Ciekawa propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak