Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa półtorej szklanki
cukier puder pół szklanki
masło lub margaryna 10 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 15 dag

Polewa

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
pierniki w czekoladzie 40 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym cieście z pierniczkami.

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.

5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.02.2017 16:19
Dziękuję:)
Krystyna32 16.02.2017 08:26
pyszne ciasto
Babeczka35 16.02.2017 05:28
Dziękuję i zapraszam:)
Patrycja33 16.02.2017 00:22
uwielbiam to połączenie:)
gusia1000 15.02.2017 22:36
Pyszne ciasto.
Renata9 15.02.2017 22:03
Świetny serniczek :-)
Iwusia 15.02.2017 21:56
zjadłabym taki serniczek
Bernadeta1 15.02.2017 20:28
Na pewno bardzo smaczny serniczek
Beatris 15.02.2017 19:52
Wygląda przepysznie :)
Malinka 15.02.2017 19:44
Kusi to ciacho i to bardzo!
Urszula Świeca 15.02.2017 19:04
Smaczny serniczek.))
bertpvd 15.02.2017 19:00
wspaniały serniczek
agnieszka214 15.02.2017 18:37
super apetyczne słodkosci
Ania321 15.02.2017 18:28
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
benka 15.02.2017 17:58
Smakowity serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak