Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 2 szt
skrzydełka kurczaka 4 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
natka pietruszki
lubczyk świeży
czosnek 3-4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
ziele angielskie 3 kulki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 8-10 ziarynek
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
majeranek 2 łyżeczki
papryczka chili 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kurczaka

Umyte mięso zalewam w garnku wodą ( 2,5 – 3 l) Po zagotowaniu, dodaję warzywa , plasterki czosnku, sól i pieprz. Gotuję do miękkości .Pod koniec dodaję listki lubczyku i natkę.

Po tym czasie mięso i warzywa wyciągam, jak przestygną kroję w kosteczkę, mięso obieram i dzielę na małe kawałki ( paseczki) Dodaję do wywaru. Wsypuję majeranek, papryki i doprawiam solą i pieprzem.

Na koniec robię zasmażkę z mąki i masła . Podaję ze świeżym pieczywem.
Pyszne , rozgrzewające danie, takie oszukane flaczki. Smakują wybornie , można je zrobić na po niedzielnym rosole .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anetaM18 15.02.2017 15:28
Ja jeszcze dodaję przyprawę do flaków mniam pychota.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak