Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Pavlova z kremem mascarpone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BEZA

białko 4 sztuki z jajek L
cukier drobny 250 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet ryżowy 1 łyżeczka

KREM

serek mascarpone 125 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietana kremowa 30% 125 ml

DEKORACJA

owoce sezonowe
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Pavlova z kremem mascarpone

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, aby piana lepiej sie ubiła.
Krok 1 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto
2
Ubijany piane z białek.
Krok 2 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto
3
Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżeczce po czym za każdym razem miksować od 30 sekund do minuty.
Piana powinna się stać bardzo sztywna i błyszcząca. Ubijać jeszcze około 2 minuty.
Krok 3 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto
4
Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i ocet ryżowy, który zastąpić można też octem winnym.
Krok 4 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto
5
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyrysować koło o średnicy ok. 22 cm. W tym kole umieścić pianę i podnieść boki łyżką, aby środek został pusty na umieszczenie kremu. Na spodzie także ma się znaleźć piana. Wykonujemy te czynności w miarę szybko. Tak przygotowaną piane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopniu pieczemy przez około 40 minut bez termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy tak przez około 1,5 godziny. Jest to suszenie bezy, aby na zewnątrz została krucha a wywnętrz lekko wilgotna, piankowa. Zauważymy lekkie pęknięcia na bezie, gdy beza będzie już gotowa. Studzimy bezę, postępując z nią bardzo delikatnie.
Upiueczona bezę studzimy.
Krok 5 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto
6
Przygotowujemy krem:
ubić śmietanę 30% (może być też 36 %), w trakcie ubijania dodać serek mascarpone oraz cukier waniliowy (może być tez migdałowy). Ubijamy, aż masa zesztywnieje. Utworzony krem wyłożyć na bezę, najlepiej przed samym podaniem.
Krok 6 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto
7
Na torcik bezowy wyłożyć ulubione owoce pokrojone w plasterki.
Najlepiej, aby owoce te były lekkie (borówki, maliny, truskawki), aby nie opadły do środka. owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby zachowały świeży wygląd.
Krok 7 - Torcik Pavlova z kremem mascarpone foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 22.02.2017 17:08
wspaniały tort na urodziny
slodkieniebo 15.02.2017 13:37
Piękna dekoracja ! :)
mysza75 15.02.2017 13:27
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak