Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

indyk 3-4 kg
masło 400 g
pomarańcza 4
cytryna 2
jabłka 2
cebula czerwona 3
cebula biała 1
pietruszka 1 korzeń
miód wielokwiatowy 4 łyżki
Musztarda czeska Prymat 4 łyżki
syrop klonowy 200 ml
czerwone porzeczki mrożone 300 ml
olej rzepakowy
suszone owoce po garści: żurawina, daktyle, morele, rodzy

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Tymianek suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
kminek Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

Kroki postępowania

1
Do miski wkładamy dwie kostki masła. Dodajemy otartą skórkę z cytryn i doprawiamy gałką muszkatołową, kminkiem i solą. Rozgniatamy ręką, aż składniki dokładnie połączą się. Następnie masło wcieramy w indyka, w przestrzeń między skórą, a mięsem.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
2
Do drugiej miski wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę czeską, 4 łyżki syropu klonowego i doprawiamy tymiankiem. Mieszamy i gotowym sosem smarujemy skórę z indyka z każdej strony.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
3
Do soku, który został dodajemy odciśnięte skórki pomarańczy, cytryn, pokrojoną w plastry pietruszkę oraz pokrojone w ćwiartki, jabłka i cebule (1 białą i 1 czerwoną). Faszerujemy indyka.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
4
Indyka wykładamy na blachę, polewamy pozostałym sosem. Jeżeli mamy więcej owoców i warzyw (cebule, jabłka, pomarańcze, cytryny) możemy je ułożyć obok. Wstawiamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 240°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez około 3 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości indyka. Na 1 kg indyka potrzeba około 40 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto
5
W międzyczasie przygotowujemy sos. Pozostałe cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ocet jabłkowy oraz sok wyciśnięty z pozostałych pomarańczy. Dodajemy suszone owoce, resztę syropu klonowego i rozmrożone porzeczki z sokiem. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Upieczonego indyka polewamy sosem.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaZ 08.08.2018 16:57
Kto pomoże :) h ttps://zrzutka.pl/z/napiekarnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak