Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na barszcz

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 2,5 kg
ząbki czosnku 10-15 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziele angielskie 5 szt
woda 3 litry
sól 3 łyżki

Porada

Podana waga buraczków jest po ich obraniu

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na barszcz

Buraki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy na połówki. W glinianym garnku układamy wartwe brukaów - czosnek, ziele angielskie i liście laurowe - buraki - czosnek i przyprawy - ponownie buraki. Wodę z dodatkiem soli gotujemy i ostudzoną wlewamy do buraczków i dociskamy np. pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni, jeśli w między czasie utworzy się piana to ją delikatnie zbieramy łyżką. Po tym czasie przelewamy przez sito i wlewamy do słoików. W lodówce można przechowywać nawet miesiąc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.02.2017 21:41
domowy najlepszy :-)
cukiereczek 27.02.2017 19:32
taki domowy,prawdziwy
adelajda 27.02.2017 17:50
też robię taki zakwas
mysza75 27.02.2017 14:36
taki domowy najlepszy :-)
gosia56 27.02.2017 12:48
też robię zawsze taki zakwas ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak