Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kartoflana z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 400 g
słonina wędzona 100 g
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
ziemniaki 600 g
bulion warzywny 1,4 l
pieczarki 100 g
masło 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kartoflana z pieczarkami

Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.

Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.

Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.

Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 27.02.2017 14:29
Na jaką stronę nie wejdę, męczycie mnie tą zupą :D. :*.
ania2610 27.02.2017 14:14
bardzo apetyczna :)
Malinka 27.02.2017 10:07
Takiej zupy nie odmówię :)
Wiktoria29 26.02.2017 21:01
na pewno smaczna
Barbara13 26.02.2017 19:04
O jaka apetyczna zupka
IKrakowianka 26.02.2017 17:13
bardzo apetyczna
Mysiunia 26.02.2017 16:46
smaczna propozycja
cukiereczek 26.02.2017 16:36
wspaniałe i tak apetyczne
benka 26.02.2017 15:03
Apetyczna zupa.
Wacław 26.02.2017 13:14
smaczna i konkretna zupa :-)
Renataj 26.02.2017 12:49
Bardzo lubię zupy na boczku wędzonym. Fajny pomysł na kartoflankę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak