Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto pierogowe

mąka pszenna 50 dag
jajko 1 szt
woda ciepła 1 szklanka

farsz

kasza jaglana 1 szklanka
boczek surowy 30 dag
cebula 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu na patelni. Chudy boczek drobno pokroić i podsmażyć.
Krok 1 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
2
Kaszę wypłukać w dużej ilości zimnej a następnie gorącej wodzie. Zalać dwoma szklankami wody i ugotować do miękkości. Składniki farszu wystudzić i wymieszać dodając sól i pieprz.
Krok 2 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
3
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować porcjami ciasto. Wykroić szklanką krążki i za pomocą foremki przygotować piergi. Można też przygotować tradycyjną metodą, nakladając na każdy krążek łyżkę farszu i zlepić brzegi.
Krok 3 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
4
Wodę zagotować dodając trochę soli i łyżkę oleju. Do gotującej wody wrzucać porcjami przygotowane pierogi
Krok 4 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto
5
Gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody
Krok 5 - Pierogi z kaszy jaglanej z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.02.2017 18:30
bardzo apetyczne pierogi :-)
matesko 27.02.2017 14:00
fajna propozycja, wykorzystam
okrysia 25.02.2017 21:45
Pierogi zawsze smakowite pod każdą postacią, z kaszą jaglaną to coś wyszukanego i wykwintnego
Renata9 22.02.2017 21:47
Smaczne i zdrowe pierogi
agnieszka214 22.02.2017 20:00
Apetyczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak