Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
ząbek czosnku 1
oliwa 1 lub 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
rosół drobiowy 0,5 l
łosoś wędzony 100 g
Przyprawa harissa do samku
Pieprz czarny Prymat w młynku
rukola
bazylia świeża
parmezan

Porada

Można dodawać utarty ser pecorino, parmezan, grana padano. Ja dodaje taki jaki mam w lodówce :D

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto

Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę mieszając, aż ryż zrobi się lekko szklisty.
Wlać wino i gotować dalej przez ok. 3 minuty, aż wino lekko odparuje.
Dodać ok. 1/3 rosołu i dalej gotować przez ok. 10 minut dolewając po trochu więcej rosołu w miarę, jak odparowuje.
Kiedy ryż jest już miękki na wierzchu i tylko odrobinę twardy wewnątrz (nie dopuścić do rozgotowania), dodać łososia i przyprawy wymieszać, dalej nie gotować.
Dodać masło i utarty ser, wymieszać, jeśli trzeba, to dosolić i risotto gotowe.
Wyłożyć na talerze i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutka123 01.03.2017 13:27
Fajnie wygląda
ilka01 22.02.2017 11:30
uwielbiam :)
jagoda5913 22.02.2017 00:55
Apetycznie wygląda
Lis 21.02.2017 22:51
Super smakowite:)
Renata9 21.02.2017 22:31
Smaczny obiadek
2milutka 21.02.2017 22:18
Apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak