Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie kluski ze sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3-4 szkl
jajko 3 szt
mleko 1 szkl
sos
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
pieczarki 5-6 szt dużych
wędlina ok 30 dag
mąka pszenna
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie kluski ze sosem

Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć czosnek, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w plastry wędlinę i przesmażyć. Oprószyć mąką i wymieszać. Podlać wodą albo bulionem, dodać cebulę i przez chwilę gotować aż powstanie gładki sos. Doprawić do smaku.

Jajka wybić i roztrzepać z mlekiem. Dodać tyle mąki by powstało gęste ciasto.
W garnku zagotować wodę i posolić.
Nabierać ciasto łyżką i kłaść na wrzącą wodę.
Wyjmować po ok 2-3 minutach od wypłynięcia.

Podawać z przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.02.2017 14:37
same pyszności
mirosława4 07.02.2017 10:28
smaczne takie kluseczki
MonikaW 07.02.2017 09:52
Super pomysł
Bożena Matuszczyk 07.02.2017 08:41
Szybki ,proste a jakie smaczne danie.)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak