Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka po ukraińsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 500
woda gorąca ile zabierze
olej roślinny 2 łyżki

~ FARSZ

kasza gryczana 200-250 g
twaróg 500 g
cebula biała 2 duże
skwarki do smaku
Smalec wieprzowy 3-4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka po ukraińsku

Ugotować kaszę gryczaną i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić twaróg i dodać do kaszy. Cebulę posiekać i zrumienić na smalcu, a na koniec dodać skwarki, trochę majeranku i dużo pieprzu. Dodać cebulę do kaszy z twarogiem. Posolić do smaku i wyrobić jednolity farsz.

Zagnieść elastyczne ciasto, nakryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Rozwałkować niezbyt cienko podsypując niewielką ilością mąki. Wyciąć małe krążki, nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie zlepiać.

Gotować w osolonej wodzie i podawać jako dodatek do rosołu wołowego, czystej zupy grzybowej, barszczu czerwonego albo zupy rybnej.

Można też podać jako samodzielne danie z dodatkiem zrumienionego masła, sosu grzybowego albo z chrupiącą bułką tartą na klarowanym maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak