Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cegiełka.
Biszkopt - białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,dodajemy na przemian żółtka i cukier,Mąki mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną delikatnie łączymy z masą jajeczną dodając startą czekoladę.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 min ( do suchego patyczka ) w 180 stopniach. Wielkość blaszki 35/16 cm.Po upieczeniu biszkopt studzimy,
2.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone miksujemy do połączenia składników.
3.
1/2 litra soku z wiśni zagotować .
Rozpuścić w soku 2 galaretki ,odłożyć do wystudzenia a następnie dodać 1 szklankę wiśni lekko zmiksowanych wymieszać i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia .
4.
1/2 kg sera z wiaderka ( trzykrotnie mielony) zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną (200 ml.)
5.
Składamy ciasto ;wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do formy ponownie wyłożonej papierem do pieczenia ,biszkopt nasączamy sokiem z wiśni,nakładamy masę śmietanową z mascarpone do masy wkładamy pozostałe wiśnie, na masę nakładamy tężejące wiśnie w soku czyli mus wiśniowy, wkładamy do lodówki tak do godziny. Następnie nakładamy masę serową i nakładamy ciasteczka czekoladą do góry na przemian mleczne z deserowymi.Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.