Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cegiełka.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biszkopt

mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
jajko 5 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 100 gr . ( startej czekolady )
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki.
sól szczypta

krem

śmietana 30% 600 ml
serek mascarpone 250 gr
śmietan fix 3 paczuszki
cukier puder 3 łyżki

krem

ser biały 500 gr (wiaderko) mielony
śmietana 30% 200 gr
cukier puder 4 łyżki
ciastka maślane 1 pacz.z czekoladą.deserową
ciastka maślane 1 pacz. z czekoladą mleczną

mus z wiśni

wiśnie w syropie 1 słoik
galaretka cytrynowa 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cegiełka.

1.
Biszkopt - białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,dodajemy na przemian żółtka i cukier,Mąki mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną delikatnie łączymy z masą jajeczną dodając startą czekoladę.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 min ( do suchego patyczka ) w 180 stopniach. Wielkość blaszki 35/16 cm.Po upieczeniu biszkopt studzimy,
2.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy ,do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone miksujemy do połączenia składników.
3.
1/2 litra soku z wiśni zagotować .
Rozpuścić w soku 2 galaretki ,odłożyć do wystudzenia a następnie dodać 1 szklankę wiśni lekko zmiksowanych wymieszać i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia .
4.
1/2 kg sera z wiaderka ( trzykrotnie mielony) zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną (200 ml.)
5.
Składamy ciasto ;wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do formy ponownie wyłożonej papierem do pieczenia ,biszkopt nasączamy sokiem z wiśni,nakładamy masę śmietanową z mascarpone do masy wkładamy pozostałe wiśnie, na masę nakładamy tężejące wiśnie w soku czyli mus wiśniowy, wkładamy do lodówki tak do godziny. Następnie nakładamy masę serową i nakładamy ciasteczka czekoladą do góry na przemian mleczne z deserowymi.Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 08.02.2017 09:51
ale ciacho
Ada-Gaba 06.02.2017 16:36
bardzo apetyczne
Iwusia 05.02.2017 21:46
zapowiada się bardzo smacznie
gusia1000 04.02.2017 23:52
Smaczne ciasto.
Bożena Matuszczyk 04.02.2017 23:25
Miło mi .dziekuje;)
ania2610 04.02.2017 15:24
pyszne ciasto, a jaka fajna nazwa :)
gosia56 04.02.2017 13:40
super ciasteczka ;)
Aleksandra/Olcia 04.02.2017 12:14
świetnie wygląda
Ewelina1991 04.02.2017 11:42
fajne ciacho
Dariusz8 04.02.2017 11:07
fajnie wygląda ciasto
pestka 04.02.2017 09:46
Wygląda pysznie
Ola1984 04.02.2017 09:38
Apetycznie wygląda :)
Babeczka35 04.02.2017 08:52
Pysznie wygląda.
Krzysztof15 04.02.2017 08:48
super wygląda
benka 04.02.2017 08:17
Fajna nazwa, a ciasto apetyczne :)
Krystyna32 04.02.2017 08:17
pyszne ciasto
MagdalenaIC 04.02.2017 01:34
Wygląda pysznie :)
Franciszek 04.02.2017 01:14
dobre do kawy
Ania321 04.02.2017 00:37
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak