Przepis i sposób przygotowania na: Tort
Upiec biszkopt ciemny. Wybić jajka oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Dodać żółtka,wodę i cukier a następnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy takiej samej wielkości jak przy biszkopcie jasnym. Piec ok 25 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i lekko przestudzić. Pierwszą połowę jasnego biszkopta lekko nasączyć i posmarować powidłami. Położyć krem budyniowy (ja miałam od innego ciasta) i rozsmarować. Ciemny krążek ciasta z jednej strony posmarować połową masy kajmakowej i smarowaną stroną położyć na kremie. Ciemny biszkopt lekko nasączyć i zasmarować pozostałą masą kajmakową.
Śnieżkę ubić w 2 szkl mleka i dodać żelatynę. Razem ubić. Można dodać cukier z wanilią. Śnieżkę wyłożyć na posmarowane masą ciemne ciasto (zostawić trochę na zasmarowanie wierzchu tortu) i rozsmarować. Przykryć drugą częścią jasnego ciasta nasączyć ponczem i zasmarować resztą śmietany. Dowolnie udekorować.