Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wiejska

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kukurydza konserwowa 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
fasola biała z puszki 1 puszka
ziemniaki 2 duże szt.
marchewki 2 szt.
pietruszka 1 szt.
kiełbasa 150 g (drobiowa)
czosnek 1 ząbek
majonez 4 łyżki
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiejska

Uwielbiam tą sałatkę, bo przenosi mnie w smaki dzieciństwa. Bardzo podobną robiła moja Babcia i serwowała ją na rozmaite spotkania rodzinne. Warzywa w połączeniu z drobiową kiełbasą otula majonez z czosnkową nutą. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, ale jej smak idealnie wpisuje się w sałatkową klasykę polskiego stołu. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach wraz z marchewką i pietruszką w lekko osolonej wodzie, studzimy i kroimy w kostkę. Kukurydzę, groszek i białą fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do pokrojonych warzyw wraz z drobiową kiełbasą, także pokrojoną w kostkę.

Majonez dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz łyżeczką koperku i dodajemy do warzyw oraz kiełbasy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Sałatkę serwujemy samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 14.02.2017 19:43
Pyszna, kolorowa aż się głodna zrobiłam.
Agnieszka-87-25 14.02.2017 16:50
mniam pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak