Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowa szpajza cytrynowa
Kroki postępowania
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (u mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm, nadają się też pudełka po lodach).
(Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.
Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Kieliszki powoli napełnić deserem i odstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.
(Szpajzę można także udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - obie wersje na zdjęciach.)