Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowa szpajza cytrynowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 5 porcji

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny z 1/2 sztuki
skórka z cytryny z 1/2 sztuki
sól 1 szczypta

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Porada

Szpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem i myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną i uroczą niespodzianką! Ja bym była...

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowa szpajza cytrynowa

Kroki postępowania

1
Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (u mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm, nadają się też pudełka po lodach).
(Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka.
Krok 1 - Walentynkowa szpajza cytrynowa  foto
2
Przygotować szpajzę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami.
Do masy powoli wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Krok 2 - Walentynkowa szpajza cytrynowa  foto
3
Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina.
Kieliszki powoli napełnić deserem i odstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.
(Szpajzę można także udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - obie wersje na zdjęciach.)
Krok 3 - Walentynkowa szpajza cytrynowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 11.02.2019 13:44
Porywam jeden deserek : )
Diana Rusiłowicz 20.02.2017 00:46
Dziękuję :)
Motorek 16.02.2017 17:53
fajny deser
Diana Rusiłowicz 15.02.2017 00:28
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 15.02.2017 00:27
Ja też jestem, więc zjadłam odrobinkę i zrobiłam z wiejskich jajek od babci :)
MagdalenaIC 14.02.2017 23:40
Wygląda wspaniale :)
marzut 14.02.2017 21:22
Super przepis
tomek18 14.02.2017 18:32
Wygląda smakowicie
Janina 14.02.2017 15:29
Wspaniały deserek;))
ApplePie 14.02.2017 15:16
Co za cuda ! Ciesza oko i z pewnoscia smakuja wspaniale.
Justi2401 14.02.2017 13:08
Przepiękny deser :)
Malinka 14.02.2017 12:57
Świetna propozycja nie tylko na Walentynki ;)
RenataZ-et 14.02.2017 11:10
ale pysznie u Ciebie :)
mysza75 14.02.2017 10:51
pyszne deserki
Ola1984 14.02.2017 10:26
Bajeczny i na pewno bardzo smaczny deser :)
slodkieniebo 14.02.2017 08:49
Pyszny deser ! Z chęcią bym spróbowała gdybym nie była w ciąży :)
Barbara13 14.02.2017 08:08
smaczny deserek
Krystyna32 14.02.2017 07:59
apetyczny deser
Wiesława1 14.02.2017 06:40
Pyszny deser
Diana Rusiłowicz 14.02.2017 00:39
Dziękuję :)
gusia1000 14.02.2017 00:37
Jest godna polecenia.
Patrycja33 14.02.2017 00:21
wyglada cudnie!!!
Ania321 14.02.2017 00:04
zjadłabym z przyjemnością :)
Renataj 13.02.2017 22:40
Smaczny deser:) Miałam okazję kiedyś próbować tego śląskiego deseru i bardzo mi smakował ale niestety zgubiłam przepis.
Łukasz15 13.02.2017 22:34
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak