Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z dyni, marchewki i kurczaka
Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy (na dużych oczkach). Por kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych warzyw. Solimy i odstawiamy na 15 minut (aby warzywa odrobinę puściły sok).
Umytego, pozbawionego błon kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (wielkości ziarenka kukurydzy). Dodajemy do warzyw.
Dodajemy jajka, curry i pieprz. Mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, mieszamy.
Nakładając łyżką, smażymy na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podczas smażenia lekko potrząsamy patelnią.
Podajemy z ulubioną surówką. Świetnie komponują się np. z surówką z kapusty kiszonej lub sosem czosnkowy na bazie np. jogurtu greckiego. Polecam, bardzo.