Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z dyni, marchewki i kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 350 g
marchew 150 g
filet z kurczaka 250 g
por (biała część) 100 g
mozzarella 150 g
natka pietruszki 4 łyżki
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
pieprz 1/2 łyzeczki
curry 1 łyżeczka
jajko 3 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z dyni, marchewki i kurczaka

wykonanie
Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy (na dużych oczkach). Por kroimy w drobną kostkę, dodajemy do startych warzyw. Solimy i odstawiamy na 15 minut (aby warzywa odrobinę puściły sok).
Umytego, pozbawionego błon kurczaka kroimy w drobniutką kostkę (wielkości ziarenka kukurydzy). Dodajemy do warzyw.
Dodajemy jajka, curry i pieprz. Mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, mieszamy.
Nakładając łyżką, smażymy na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podczas smażenia lekko potrząsamy patelnią.
Podajemy z ulubioną surówką. Świetnie komponują się np. z surówką z kapusty kiszonej lub sosem czosnkowy na bazie np. jogurtu greckiego. Polecam, bardzo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak